Despacho Ceremonie

Despacho Ceremonie

Waar komt de Despacho vandaan
Drie Paqo's maken een Despacho

Een Despacho maken is een ritueel van de paqo’s (sjamanen) van de Quero. Een oorspronkelijk volk uit het Andes-gebergte in Peru. Het is een offergave (ik noem het ook wel overgave) voor harmonie van de drie werelden; Moeder Aarde, onze wereld en de Kosmos. Er zijn verschillende soorten Despacho’s met elk hun eigen regels en opbouw, al wordt de intentie waarmee het wordt gedaan belangrijker gevonden dan het volgen van regels.

Wat is een Despacho

Een Despacho is een mandala van natuurlijke materialen. In elk element dat wordt toegevoegd worden gebeden geblazen. Elk element heeft een betekenis. Zo vertegenwoordigd een schelp de baarmoeder, het hart van Moeder Aarde en het centrum van ons zonnestelsel. Bloemen vertegenwoordigen de ziel. Rood en wit staan voor het vrouwelijke en het mannelijke. Verder worden er onder andere zaken als suiker, snoepgoed, rijst, peulvruchten en zilver en goud toegevoegd.

In de hand een kintu van drie cocablaadjes
Een belangrijk onderdeel; de kintu

Alle deelnemers aan de Despacho hebben een kintu gekregen; drie (in Peru coca-) blaadjes in waaiervorm. Deze drie blaadjes vertegenwoordigen de drie werelden. Een ieder blaast zijn/haar gebeden in de drie blaadjes en de paqo voegt ze toe aan de Despacho. Zo ontstaat een heel krachtig energetisch pakketje.

De Despacho overdragen aan de spirits

Als alle onderdelen zijn toegevoegd en alle gebeden zijn gezegd, wordt het papier waarop de mandala is gemaakt zorgvuldig dichtgevouwen en gebonden. Bovenop wordt nog een laatste kintu geplaatst voor alles wat is vergeten. Vervolgens wordt de Despacho begraven of verbrand. Op die manier wordt het overgegeven aan de spirits en kunnen zij ermee aan de slag.

Het is een ritueel dat bij de Quero aan bijna alles vooraf gaat, of het nu gaat over een huwelijk, genezing, reizen of iets anders. Afhankelijk van het doel en het aantal betrokkenen kan het maken van een Despacho een half uur tot enkele uren duren.

Mijn ervaring met Despacho’s

Inmiddels heb ik aan een heel aantal Despacho’s deelgenomen, zowel officiele, waaronder èèn door een Paqo, als ‘free-style’. Ik ervaar de kracht en energie van een Despacho als heel bijzonder. Soms is het heel zacht en een andere keer heel heftig, maar altijd intens en verbindend. Ik ben al vrij snel begonnen Despacho’s voor mijzelf te maken, omdat mij door diverse mensen was verzekerd dat intentie voorop staat. Vanuit een meditatieve staat kan ik mijn dankbaarheid, wensen en creativiteit kwijt en het omvormen tot een prachtig mooi tastbaar gebed, welke ik vervolgens vanuit liefde en overgave kan meegeven aan de spirits.  

Verder met de Despacho
Eigen Despacho gemaakt in de winter van 2016

Ik ben de Quero gemeenschap dankbaar dat ze dit ritueel met mensen uit ‘het westen’ hebben wilen delen. Ik wil mij er dan ook meer in verdiepen en het ‘goed’ doen. In November 2018 kreeg ik de kans om een workshop over de Despacho te volgen bij een Altomesayok (hoeder van de sterren/wijsheid in de Andes traditie). Daar heb ik de basis geleerd van een Ayni-Despacho. Een Despacho vorm die het meest wordt gebruikt. Ayni betekend zoiets als; wederkerigheid, onvoorwaardelijke relatie of heilige balans.

Graag wil ik mijn ervaringen met de Despacho delen met anderen. Ik geef Despacho workshops aan groepen. We creëren dan met de groep een Ayni-Despacho. Je krijgt uitleg over de achtergrond van de Despacho en de betekenis van de onderdelen. Wil je privè of met een eigen groepje een Despacho maken? Dat kan. Neem contact met me op en we bespreken de mogelijkheden.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.